Home Office Designs The design of Pedra Silva Architects for the art dental clinic

The design of Pedra Silva Architects for the art dental clinic

0
SHARE

Pedra Silva Architects one of architecture company were invited to design a high-level state of the art dental clinic.

The customer requested two receptions with two entrances that could function
separately but without compromising the sense of spaciousness and its
relationship with people passing by. In the same space there was a
stubborn structural column that seemed to impose itself in all the
attempts of trying to integrate it into the design. The solution?
Answering the brief and magically making the column disappear!

To achieve this, the architects created a sculptural wooden element
that serves as a filter between the two reception areas. This element
serves a dual function: allowing for partial vision between spaces by
separating them and at the same time making the concrete column vanish!
Built from suspended wooden planks that start with narrow elements that
then widen to engulf the existing column, this element was a response to
a premise and became the predominant feature working as a space
generator, influencing the ceiling and other elements.

The
remaining space of the clinic is arranged around a central corridor that
starts in the reception area that connects all the intricate parts of
the dental clinic, from examination areas, surgeries, client areas and
technical spaces. In the middle of this corridor you find a transparent
central core made of glass allowing natural light inside. The architects
conclude:”In summary this is a space where complex procedures are
performed and we tried to create a corresponding space that communicates
this level of sophistication leaving a positive and memorable
impression on the patients who used it.”